Главный врач юга России №4 (57) 2017 - page 68

66
№4 (57) • 2017
ДИЕТОЛОГИЯ
ГАС РОЭНТЕРОЛОГИЯ
4
ЛИТЕРАТУРА
1. УайтДж. С., ЯргинС. В. Глюкозно-фруктозный сиропифруктозавпитанииипищевойпромышленности // Укр. мед. часопис.—
[
].
2. Лукин Н. Д. К вопросу импортозамещения сахара отечественными крахмалопродуктами // Труды Междунар. научно-практ.
конф. «Крахмал и крахмалопродукты, состояние и перспективы развития».—М., 2011.—С. 70—81.
3. White J. S. Challenging the fructose hypothesis: New perspectives on fructose consumption and metabolism // Adv. Nutr. — 2013. —
Vol. 4.—P. 246—256.
4. SunS. Z., AndersonG. H., Flickinger B. D. et al. Fructoseandnon-fructose sugar intakes in theUSpopulationand their associationswith
indicators of metabolic syndrome // FoodChem. Toxicol.— 2011.—Vol. 49.—P. 2875—2882.
5. Ventura E. E., Davis J. N., GoranM. I. Sugar content of popular sweetened beverages based on objective laboratory analysis: focus on
fructose content // Obesity (Silver Spring).— 2011.—Vol. 19.—P. 868—874.
6. СапроновА. Р., СапроноваЛ. А., ЕрмолаевС. В. Технология сахара.—СПб.: Профессия, 2013.
7. Волошаненко Г. П. Новое в технике и технологии производства патоки и глюкозы.—Киев: Минпищепром, 1985.
8. ГОСТ 33917—2016. Патока крахмальная.
9. ГолыбинВ. А., ЕфремовА. А. Технология крахмала, крахмалопродуктов и глюкозно-фруктозных сиропов.—Воронеж: ВГУИТ,
2013.
10.Guzman-MaldonadoH., Paredes-LopezO. Amylolyticenzymesandproductsderived fromstarch: a review //Crit.Rev. FoodSci.Nutr.—
1995.—Vol. 35.—P. 373—403.
11. Dziedzic S. Z., KearsleyM.W. Glucose syrups.— London: Elsevier, 1984.
12. Kolderup A., Svihus B. Fructosemetabolism and relation to atherosclerosis, type 2 diabetes, and obesity // J. Nutr. Metab. — 2015. —
Vol. 2015.—Article 823081.
13. Malik V. S., Hu F. B. Fructose and cardiometabolic health: What the evidence from sugar-sweetened beverages tells us // J. Am. Coll.
Cardiol.— 2015.—Vol. 66.—P. 1615—1624.
14. Tappy L., LeK. A., TranC., Paquot N. Fructose andmetabolic diseases: new findings, new questions // Nutrition.— 2010.—Vol. 26.—
P. 1044—1049.
15. Berni Canani R., PezzellaV., AmorosoA. et al. Diagnosing and treating intolerance to carbohydrates in children // Nutrients.— 2016.—
Vol. 8.—Article 157.
16.WalkerR.W.,GoranM. I. Laboratorydetermined sugar content and compositionof commercial infant formulas, baby foodsand common
grocery items targeted to children // Nutrients.— 2015.—Vol. 7.—P. 5850—5867.
17. Tappy L., LeK. A. Metabolic effects of fructose and theworldwide increase in obesity // Physiol. Rev.— 2010.—Vol. 90.—P. 23—46.
18. Softic S., Cohen D. E., Kahn C. R. Role of dietary fructose and hepatic de novo lipogenesis in fatty liver disease // Dig. Dis. Sci. —
2016.—Vol. 61.—P. 1282—1293.
19.RizkallaS.W.Health implicationsof fructoseconsumption: A reviewof recent data //Nutr.Metab. (Lond.).—2010.—Vol. 7.—Article82.
20. Macdonald I. A. A review of recent evidence relating to sugars, insulin resistance and diabetes // Eur. J. Nutr. — 2016. — Vol. 55
(Suppl. 2).—P. 17—23.
21. Health effects of dietary fructose // Am. J. Clin. Nutr.— 1993.—Vol. 58 (5Suppl.).—P. 721—823.
22. Cozma A. I., Sievenpiper J. L., de Souza R. J. et al. Effect of fructose on glycemic control in diabetes: a systematic review andmeta-
analysis of controlled feeding trials // DiabetesCare.— 2012.—Vol. 35.—P. 1611—1620.
23. Sievenpiper J. L., de Souza R. J., Mirrahimi A. et al. Effect of fructose on body weight in controlled feeding trials: a systematic review
andmeta-analysis // Ann. Intern. Med.— 2012.—Vol. 156.—P. 291—304.
24.WangD. D., Sievenpiper J. L., deSouzaR. J. et al. Theeffects of fructose intakeon serumuric acid vary among controlleddietary trials
// J. Nutr.— 2012.—Vol. 142.—P. 916—923.
25. HaV., Sievenpiper J. L., deSouzaR. J. et al. Effect of fructose on blood pressure: a systematic review andmeta-analysis of controlled
feeding trials // Hypertension.— 2012.—Vol. 59.—P. 787—795.
26. Dolan L. C., Potter S. M., BurdockG. A. Evidence-based review on the effect of normal dietary consumption of fructose on blood lipids
and bodyweight of overweight and obese individuals // Crit. Rev. FoodSci. Nutr.— 2010.—Vol. 50.—P. 889—918.
27.MelansonK. J., Zukley L., Lowndes J. et al. Effects of high-fructose corn syrupand sucrose consumptionon circulatingglucose, insulin,
leptin and ghrelin and on appetite in normal-weight women // Nutrition.— 2007.—Vol. 23.—P. 103—112.
28. Soenen S., Westerterp-Plantenga M. S. No differences in satiety or energy intake after high-fructose corn syrup, sucrose, or milk
preloads // Am. J. Clin. Nutr.— 2007.—Vol. 86.—P. 1586—1594.
29. StanhopeK. L., GriffenS. C., Bair B. R. et al. Twenty-four-hour endocrine andmetabolic profiles following consumption of high-fructose
corn syrup-, sucrose-, fructose- and glucose-sweetened beverageswithmeals // Am. J. Clin. Nutr.— 2008.—Vol. 87.—P. 1194—1203.
30. Tappy L., Mittendorfer B. Fructose toxicity: is the science ready for public health actions? // Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. —
2012.—Vol. 15.—P. 357—361.
31.KhanT.A.,Sievenpiper J. L.Controversiesabout sugars: results fromsystematic reviewsandmeta-analysesonobesity, cardiometabolic
disease and diabetes // Eur. J. Nutr.— 2016.—Vol. 55 (Suppl. 2).—P. 25—43.
32. Яргин С. В. Алкоголь и алкоголизм в России с 1970-го по 2015 год // Главврач. — 2016. — №2. — С. 54—60
[
.
АВТОРСКАЯСПРАВКА
Яргин Сергей Вадимович— кандидат медицинских наук, доцент кафедры биохимии ФГАУ ВО «Российский университет дружбы
народов», г. Москва, e-mail:
1...,58,59,60,61,62,63,64,65,66,67 69,70,71,72,73,74,75,76
Powered by FlippingBook